Основни положения при риболов на лед

Сонарите Deeper PRO, PRO+ и CHIRP+ са подходящи за  риболов на лед – те могат да работя при температури до -20°C. Сонарът Deeper START не е проектиран за риболов на лед – той работи при ниски температури до 0°C. Когато използвате сонар PRO / PRO+ / CHIRP+ за риболов на лед, трябва да включите режима за риболов на лед (Settings (Настройки) > Sonar Mode (Режим на сонара)> Ice Fishing (Риболов на лед)). Активирането на тази настройка ви дава най-добрите възможности за показване при риболов на лед и автоматично конфигурира най-добрите настройки на сонара за риболов на лед.

Пробиване на дупка и пускане на сонара в нея

След като сте пробили дупка в леда, можете просто да пуснете сонара Deeper е нея и да започнете да сканирате. Не е необходимо да закачвате сонара Deeper към кордата на въдицата, макар че може да изберете да направите това за лесно изваждане от дупката в леда – в този случай използвайте горната точка на закрепване, за да закрепите кордата. Сонарът Deeper ще се включи автоматично щом попадне във водата, след което ще се синхронизира с вашия смартфон и ще започне сканирането. Имайте предвид, че при много студено време може да се натрупа лед върху двата електрода на дъното на сонара Deeper и това може да попречи на устройството да се включи. Просто изчистете леда от двата електрода и пуснете сонара Deeper обратно в дупката в леда, и това трябва да реши проблема.

Дебелина на леда

Сонарите Deeper плуват по повърхността на водата (за разлика от другите сонари за риболов на лед, които се потапят). Това означава, че когато ледът е много дебел, сонарът може да не сканира правилно, защото сонарният конус се удари в страните на ледената дупка и сонарните импулси се отразяват обратно. За да избегнете това, можете да направите две неща:
-          пробийте по-широка дупка в леда, ако ледът е много дебел. Това ще намали вероятността сонарният конус да удари страната на дупката в леда.
-          уверете се, че сонарът Deeper е разположен точно в центъра на дупката в леда.
-          почистете дупката от леда и снега.
-          ако използвате CHIRP+, разрешете "High CHIRP" (Мощен CHIRP) с ъгъл на лъча от 7° 

Батерия

Трябва да знаете, че при температури под нулата батерията на сонара Deeper, както и тази на вашия смартфон/таблет, ще се изтощи по-бързо. Ето какво можете да направите, за да се справите с този проблем:

Батерия на сонара Deeper

1.       Уверете се, че батерията е напълно заредена преди всеки риболовен излет.
2.       Извадете сонара Deeper от водата, когато не го използвате, и го пазете изолиран от студа (например в неопреновата торбичка, която се доставя с Deeper PRO / PRO+ / CHIRP+, или в джоба ви).
3.       Пригответе си външна батерия, за да зареждате сонара Deeper по време на риболовния си излет. Не забравяйте, че литиево-йонната батерия на Deeper може да се зарежда само при температури от 3°C или по-високи (когато започнете да зареждате Deeper, син светодиод ще покаже дали температурата е твърде ниска за зареждане). Зареждането в кола или в затоплена ледена колиба са добри възможности.

Батерия на смартфона

1.       Уверете се, че вашият смартфон/таблет е напълно зареден преди риболовния ви излет.
2.       Използвайте зимния калъф Deeper за смартфони, за да изолирате вашия смартфон, докато го използвате, като по този начин ще запазите заряда на батерията.
3.       Пригответе си външна батерия, за да зареждате смартфона по време на риболовния си излет.

Намиране на точното място

Намирането на точното място за риболов е много лесно. Просто пуснете сонара Deeper в дупката в леда. Дълбочината ще бъде показана в центъра на кръговата диаграма и в горния десен ъгъл на екрана. Също така можете да потърсите растителност, като използвате традиционната сонарна част на екрана, където тя ще бъде показана в зелено. Информацията за растителността и дълбочината може да ви помогне да решите дали това място е добро за риболов.

Пробиването на повече дупки в леда (мрежа от дупки) също е ефективен подход. След като сте пробили дупките, можете да пускате сонара Deeper във всяка една от тях, за да видите как се променя дълбочината и да намерете най-доброто място.

И накрая, ако сте успели да картографирате зона през лятото, като използвате лодка/каяк или от брега с вашия сонар Deeper PRO+ или CHIRP+, можете да използвате картата, за да се върнете към най-добрите места в сезона на леда.

Откриване на риба и проследяване на вашата стръв

Екранът за риболов на лед на приложението Deeper App ви дава няколко начина да откривате риба, да следите стръвта си и да гледате как рибата реагира на вашите действия. От лявата страна е традиционният дисплей с кръгова диаграма, в средната част е дисплеят на сонара, а в крайната дясна част е вертикалната диаграма.

- Дисплей на сонара: Той е същият като стандартния дисплей за сканиране от брега. Синята лента, показана в горната част, е ледът, оранжевата лента долу е дъното, а всички показани между тях обекти са или риба, или вашата стръв. Можете да регулирате чувствителността на този дисплей в лявото меню и да промените цветовата палитра за дневен или нощен режим (Settings (Настройки) > Sonar (Сонар) > Screen Color Mode (Цветови режим на екрана)). 

- Традиционна кръгова диаграма: Този дисплей е същият като на традиционните сонари за риболов на лед. В центъра ще видите показанията за дълбочината и температура на повърхността на водата. Наоколо е действителната диаграма. Най-отгоре ще видите лента със син/сив цвят - това е самият лед. След това движейки се по посока на часовниковата стрелка ще стигнете до кафява/оранжева лента – това е дъното. Всичко, което е показано между леда и дъното ще бъде или риба, или вашата стръв. Тези обекти ще се показват като ленти със зелен/жълт цвят.

- Вртикална диаграма: В дясната страна на дисплея е вертикалната диаграма. Тук всички показания на сонара са изобразени в бяло на черен фон. Най-отгоре ще видите бяло петно, което се движи слабо – това е ледът. В долната част на дисплея ще има дебела бяла фигура, която се стеснява в долната си част – това е дъното. Всяка стръв, примамка или риба ще бъдат показани между тези две фигури като движещи се бели ленти. Размерът и дебелината на лентата ви дава индикация за размера на обекта.

- Мащабиране: За да включите мащабирането, отворете лявото меню. Най-отгоре ще видите две опции - Detailed (Подробно) и Zoom (Мащабиране). Изберете Zoom (Мащабиране). Сега ще видите две червени линии, показани на вертикалната диаграма (те определят зоната, която ще се мащабира) и още две червени линии с данни за дълбочината, където преди това е бил екранът на сонара (това е мястото, където се показва увеличеното изображение) 

Изпълнете следните стъпки, за да мащабирате на тази дълбочина, която искате да наблюдавате:

1. Изберете размера на зоната, която искате да приближите. За да направите това, поставете палеца си някъде в долната част на вертикалната диаграма, а показалеца си някъде в горната част на вертикалната диаграма. За да направите зоната по-голяма, раздалечете палеца и показалеца си – ще видите, че червените линии се раздалечават. За да направите мащабираната зона по-малка, приближете палеца и показалеца си един към друг – ще видите, че червените линии се приближават една към друга.

2. Преместете мащабираната зона към частта от водния стълб, която искате да наблюдавате. За да направите това, просто поставете пръста си някъде между двете червени линии на вертикалната диаграма, след това, като държите пръста си притиснат към екрана, преместете го нагоре или надолу. Ще видите, че зоната, която сте мащабирали, се движи заедно с пръстта – показанията за дълбочината отляво ще се променят автоматично. Можете да следите тези показания, за да се уверите, че сте на правилната дълбочина. Например, ако искате да увеличите зоната от 6 м и надолу, плъзнете зоната надолу, докато дълбочината на горната червена линия не покаже 6 м.

3. Следете детайлно действието под водата. Сега всички обекти, които се появяват в увеличената зона, която сте задали, ще бъдат показани детайлно вляво от вертикалната диаграма. Това ще ви позволи да проследявате точно всички цели – особено в рибните ята – и да следите в реално време как рибите реагират на вашата стръв.

 

Картографиране и GPS маркиране на дупка в леда

Дисплеят за риболов на лед също така има и функция за картографиране (за да се гарантира, че тази функция работи, уверете се, че сте регистриран потребител и сте изтеглили офлайн картите за вашия щат или държава). Ще видите иконата на картата в лявата страна на дисплея. Ако щракнете върху нея, ще се отвори карта, показваща текущото ви местоположение. Когато пуснете сонара Deeper в дупка в леда, това местоположение автоматично ще бъде маркирано на картата ви и ще бъде запаметено. Ако ловите в повече дупки в леда, те също ще бъдат добавени към вашата карта. Ако щракнете върху някое от тези местоположения, автоматично ще се покаже дълбочината на това място. След края на риболовната сесия можете да отидете в раздел History (История) на приложението и да щракнете върху вашата риболовна сесия. Тук ще се покаже вашата карта с всичките ви дупки в леда. След това просто щракнете върху някоя дупка и ще видите сканиранията си за това място, плюс температурата на водата, датата и часа на сканиране.

Имайте предвид, че приложението Deeper App използва GPS-а на вашия смартфон или таблет за тази функция (не се изисква интернет връзка). За точно маркиране на местоположението се уверете, че вашият смартфон не е по-далече от 1 м от дупката в леда, когато за първи път пуснете в нея сонара Deeper.

 

Риболов в повече дупки в леда

Благодарение на своя безжичен обхват от 100 м, сонарът Deeper PRO / PRO+ / CHIRP+ ви дава възможност да следите всяка дупка в леда от разстояние. Това означава, че можете да ловите риба в една дупка, а да сте пуснали сонара Deeper в друга, така че да можете да следите действието в тази дупка също.

 

Смущения на сонара от други сонари

Ако в близост до вашата дупка се използват други сонари за риболов на лед, може да се получат сонарни смущения от тези устройства. Това може да повлияе на точността на показанията, които получавате от вашия сонар Deeper. Когато е възможно, опитайте се да стоите колкото е възможно на по-голямо разстояние от другите потребители на сонари за риболов на лед.