Basisrichtlijnen voor ijsvissen

De Deeper PRO, PRO+ en CHIRP+ zijn geschikt voor ijsvissen. Ze werken tot een temperatuur van -20 °C/-4 °F. De Deeper START is niet ontworpen voor ijsvissen want kan geen vorst verdragen (minimale temperatuur van 0 °C/32 °F is vereist). Gebruikt u uw PRO/PRO+/CHIRP+ voor ijsvissen, schakel dan de IJsvismodus in (Instellingen > Sonarmodus > IJsvissen). Met deze setting beschikt u over de beste weergave-opties voor ijsvissen en worden de beste instellingen voor ijsvissen automatisch ingeschakeld.

Boren en laten zakken
Nadat u een gat in het ijs hebt geboord, laat u uw sonar erin zakken en begint u met scannen. Het is niet nodig om een lijn aan uw Deeper te verbinden, hoewel het wel handig kan zijn om de sonar uit het gat te halen. Verbind in dat geval de lijn aan het bovenste bevestigingspunt. Eenmaal in het water schakelt uw Deeper automatisch in waarna hij synchroniseert met uw smartphone en begint met scannen. Let op dat er onder zeer koude omstandigheden ijsvorming op kan treden op de twee elektrische knooppunten onderaan de Deeper. Hierdoor schakelt het apparaat mogelijk niet in. Als dit gebeurt verwijder dan het ijs van deze twee knooppunten, waarna u door kunt gaan met scannen.

IJsdikte
Deeper Sonars drijven op het wateroppervlak (in tegenstelling tot ijsflitsers die onder water gaan). Als het ijs erg dik is kan het hierdoor voorkomen dat de sonar niet juist kan scannen omdat de sonarpulsen de zijkant van het gat in het ijs raken, waardoor ze terug worden gekaatst. Om dit te voorkomen kunt u twee dingen doen:

• Maak bredere gaten in het ijs als het ijs erg dik is. Hierdoor vermindert de kans dat de sonarpulsen de zijkant van het gat in het ijs raken.
  • Zorg ervoor dat uw Deeper Sonar precies in het midden van het ijsgat geplaatst is.
  • Verwijder ijs en sneeuw uit het gat.
  • Schakel de Hoge CHIRP in (7°) als u een CHIRP+ gebruikt.

Batterij
Houd er rekening mee dat bij temperaturen onder nul de batterij van uw Deeper en smartphone of tablet sneller leeg raken. Daar kunt u het volgende aan doen:
Deeper-batterij

1. Zorg ervoor dat de batterij volledig opgeladen is voordat u gaat vissen.
  2. Haal uw Deeper visvinder uit het water als u hem niet gebruikt en bewaar hem afgesloten (bijvoorbeeld in de neopreen zak die bij uw Deeper PRO/PRO+/CHIRP+ zit, of in een jas- of broekzak).
  3. Neem een powerbank mee om uw Deeper tijdens uw vistrip op te laden. Onthoud dat u de Lithium ion-batterij van uw Deeper alleen op kunt laden bij temperaturen boven de 3 °C/37.4 °F (als u de Deeper begint op te laden geeft een blauwe led aan of het te koud is). Opladen in uw auto of in een verwarmde tent op het ijs zijn goede opties.

Smartphone-batterij

1. Zorg ervoor dat uw smartphone/tablet volledig opgeladen is voordat u gaat vissen.
  2. Gebruik de winterhoes voor smartphones van Deeper om uw smartphone warm te houden tijdens gebruik, zodat de batterij langer meegaat.
  3. Neem een powerbank mee om uw smartphone tijdens uw vistrip op te laden.

De juiste plek vinden
Het bepalen van de juiste plek om te vissen is niet moeilijk. Laat uw Deeper in het gat in het ijs zakken. U ziet de diepte in het midden van de ronde, knipperende display en in de rechterbovenhoek van het scherm. U kunt ook op zoek gaan naar vegetatie door de traditionele sonarsectie te gebruiken, waar vegetatie groen wordt afgebeeld. De informatie over vegetatie en diepte kunt u gebruiken om te bepalen of het ijsgat een goede plek is om te vissen.
Het maken van verschillende gaten in het ijs is ook een effectieve aanpak. Nadat u enkele gaten geboord heeft, laat u uw Deeper in elk gat zakken om te zien hoe de diepte verandert. Zo bepaalt u de beste plek.
Als u in de zomer het water in kaart heeft gebracht vanuit een boot of kajak of vanaf de oever met uw Deeper PRO+ of CHIRP+, kunt u de kaart ook gebruiken om in de winter terug te keren naar de beste plekken.

Vis lokaliseren en uw aas volgen
Op de weergave voor ijsvissen op de Deeper App heeft u verschillende opties om vis te lokaliseren, uw aas te volgen en te zien hoe de vis op uw acties reageert. Aan de linkerkant bevindt zich de traditionele ronde display, rechts in het midden ziet u de sonardisplay en helemaal rechts de verticale flitser.

• Sonardisplay: Dit is hetzelfde als de standaard display voor scannen vanaf de oever. De blauwe band bovenaan is het ijs, de oranje band daaronder de bodem. De objecten daartussen zijn vissen of uw aas. U kunt de gevoeligheid van deze display aanpassen in het menu aan de linkerkant en het kleurenpalet wijzigen naar dag of nacht (Instellingen > Sonar > Kleurenmodus).
  • Traditionele ronde flitser: Deze display is exact hetzelfde als een traditionele ijsflitser. In het midden ziet u de diepte en temperatuur van het oppervlaktewater afgebeeld. De eigenlijke flitser bevindt zich aan de zijkant. Helemaal bovenaan ziet u een band met een blauwe/grijze kleur; dit is het ijs. Volg de display daarna met de klok mee tot u een bruine/oranje band ziet; dit is de bodem. Alles wat tussen het ijs en de bodem afgebeeld wordt zijn vissen of uw aas. Deze worden afgebeeld als groene/gele banden.
  • Verticale flitser Aan de rechterkant van het scherm bevindt zich de verticale flitser. Hier worden alle sonargegevens getoond in wit, op een zwarte achtergrond. Helemaal bovenaan ziet u een witte vlek die licht beweegt; dit is het ijs. Onderaan de display ziet u een dikke witte vorm die naar beneden taps toeloopt; dit is de bodem. Uw aas en vissen worden hiertussen afgebeeld als bewegende witte banden. De grootte en dikte van de band geeft u een idee over de grootte van het object.
  • Zoomfunctie: Om de zoomfunctie in te schakelen opent u het menu aan de linkerkant. Bovenaan ziet u twee opties: Gedetailleerd en Zoom. Kies de display met zoomfunctie. U ziet nu twee rode lijnen op de verticale flitser (dit is het gebied waar op ingezoomd wordt) en nog 2 rode lijnen met dieptegegevens waar eerst de sonardisplay afgebeeld was (hier wordt de ingezoomde display getoond). Volg de volgende stappen om de zoomfunctie in te stellen op de diepte die u wilt bekijken:
    • Stel de grootte in van het gebied waarop u wilt inzoomen. Hiervoor plaatst u uw duim ergens op het onderste gedeelte van de display van de verticale flitser en uw wijsvinger ergens op het bovenste gedeelte. Om in te zoomen, beweegt u uw vingers uit elkaar. U ziet dan dat de rode lijnen uit elkaar gaan. Om uit te zoomen, beweegt u uw vingers naar elkaar toe. U ziet dan dat de rode lijnen naar elkaar toe gaan.
    • Beweeg het ingezoomde gebied naar het deel van de waterkolom dat u in de gaten wilt houden. Hiervoor plaatst u uw vinger ergens tussen de twee rode lijnen op de verticale flitser. Blijf met uw vinger op het scherm drukken en beweeg omhoog of omlaag. U ziet dat het gebied waar u op ingezoomd bent meebeweegt met uw vinger. De dieptegegevens aan de linkerkant veranderen automatisch. U kunt dit in de gaten houden om ervoor te zorgen dat u op de juiste diepte bent. Als u bijvoorbeeld in wilt zoomen op het gebied 20 ft/6 m en dieper, sleept u het gebied omlaag tot de diepte-informatie van de bovenste lijn 20 ft/6 m aangeeft.
    • De actie onderwater nauwkeurig in de gaten houden. Elk object dat binnen het ingezoomde gebied verschijnt dat u hebt ingesteld zal nu in detail worden getoond links naast de verticale flitser. Hierdoor kunt u uw doelwitten nauwkeurig volgen (zeker binnen een school vissen) en in realtime in de gaten houden hoe de vis reageert op uw aas.

IJsgatmarkering met kaart en GPS

De weergave voor ijsvissen heeft ook een kaartfunctie (om ervoor te zorgen dat dit werkt, dient u een geregistreerd gebruiker te zijn en de offline kaarten voor uw staat of land gedownload te hebben). U ziet een kaartpictogram aan de linkerkant van de weergave. Als u hierop klik opent er een kaart die uw huidige positie laat zien. Als u uw Deeper in een ijsgat laat zakken wordt deze locatie automatisch gemarkeerd op uw kaart en opgeslagen. Zo worden alle ijsgaten waar u gaat vissen toegevoegd aan de kaart. Als u op een van deze locaties klikt ziet u automatisch de diepte van het water op die plek. Na uw vissessie kunt u naar het onderdeel Geschiedenis gaan in de app en op uw vissessie klikken. Hier vindt u een weergave van de kaart met al uw ijsgaten. Klik daarna op een ijsgat om uw scans voor die locatie te zien, plus de watertemperatuur en de datum en tijd van de scan.
Houd er rekening mee dat de Deeper App de GPS van uw smartphone of tablet gebruikt voor deze functie (hier is geen internetverbinding voor nodig). Om de locatie nauwkeurig te markeren zorgt u er de eerste keer dat u uw Deeper in het ijsgat laat zakken voor dat uw smartphone minder dan 3 ft/1 m van het gat verwijderd is.

Vissen in meerdere ijsgaten
Met het draadloze bereik van 330 ft/100 m kunt u met de Deeper PRO/PRO+/CHIRP+ een ijsgat op afstand in de gaten houden. Zo kunt u in een bepaald ijsgat vissen terwijl uw Deeper zich in een ander gat bevindt om daar de activiteit in de gaten te houden.

Sonarinterferentie van andere flitsers
Als er andere ijsflitsers in de buurt van uw ijsgat gebruikt worden kan het zijn dat uw sonar interferentie ondervindt van deze andere apparaten. Dit kan de nauwkeurigheid van de sonargegevens beïnvloeden die u van uw Deeper ontvangt. Houd indien mogelijk zoveel mogelijk afstand van andere gebruikers van ijsflitsers.