A lékhorgászat alapjai

A Deeper PRO, PRO+ és CHIRP+  használható lékhorgászat esetén is – a működési hőmérséklet alsó határa -20°C / -4°F. A Deeper START nem ajánlott lékhorgászatra, mivel ez az eszköz csak 0°C / 32°F-ig használható. Kapcsolja be a Lékhorgászat módot (Beállítások > Szonár mód > Lékhorgászat), amikor PRO / PRO+ / CHIRP+  eszközt léghorgászatra használja. A beállítás engedélyezésével a lékhorgászathoz leginkább megfelelő képernyő beállítások érhetők el, az eszköz pedig automatikusan a léghorgászathoz leginkább illeszkedő szonár beállításokat kezdi el konfigurálni.

Fúrás és ejtés
A lék kifúrását követően csak ejtse a Deeper Sonar-t a vízbe, és kezdje meg a szkennelést. A Deeper-t nem szükséges zsinórhoz rögzíteni, a könnyebb kivétel érdekében azonban javasolt a használata; ebben az esetben a felső rögzítési pontot használja. A Deeper automatikusan bekapcsol a vízben, ezután szinkronizálja okostelefonját, és megkezdi a szkennelést. Ne feledje, hogy nagy hidegben a Deeper alján található két elektronikus csomópont körül jég képződhet, amely meggátolhatja az eszköz bekapcsolását. Törölje le a jeget a két csomópontról, és a léken keresztül ejtse vissza a Deeper-t a vízbe.

Jégvastagság
A Deeper Sonar eszközök a víz felszínén lebegnek (nem merülnek el, mint más lékhorgászati kapásjelzők). Ez azt jelenti, hogy, ha a jég túl vastag, a szonár által küldött jelek nem biztos hogy pontosak lesznek, mert a szonárkúp hozzáér a lékhez, ezáltal a jelek visszaverődnek. Ennek elkerülésére két dolgot tehet:

  • ha a jég túl vastag, fúrjon nagyobb léket. Így csökkentheti annak esélyét, hogy a szonár kúpja hozzáérjen a lék széleihez.
  • győződjön meg róla, hogy a Deeper Sonar pontosan a lék közepén van.
  • tisztítsa meg a léket a jégtől és a hótól.
  • CHIRP+ használatakor, engedélyezze a Széles CHIRP sugarat (7°) 

Akkumulátor
Mint azt bizonyára tudja, fagypont alatti hőmérsékleten mind a Deeper, mind az okostelefon/tablet akkumulátora gyorsabban merül a megszokottnál. Ennek kezelésére két dolgot tehet:
Deeper akkumulátor

  1. Indulás előtt ellenőrizze az akkumulátor töltöttségét.
  2. Amikor a Deeper halradart nem használja, vegye ki a vízből, és csomagolja be (például egy neoprén tartóba, amely a Deeper PRO/PRO+/CHIRP+ tartozéka, vagy a kabátzsebébe).
  3. Legyen kéznél egy vésztöltő (powerbank) a Deeper töltésére. A Deeper Lithium ion akkumulátora csak 3°C / 37.4°F vagy annál magasabb hőmérsékleten tölthető (a töltés megkezdésekor egy kék LED jelöli, ha túl hideg van a töltéshez).

Az eszköz autóban vagy egy fűtött jégkunyhóban történő töltése jó megoldás lehet.


Okostelefon akkumulátora

  1. Indulás előtt ellenőrizze az okostelefon/tablet akkumulátorának töltöttségét.
  2. Az akkumulátor élettartamának megóvása érdekében használat közben helyezze okostelefonját Deeper Winter tartóba.
  3. Legyen kéznél egy vésztöltő (powerbank) az okostelefon töltésére.

A megfelelő hely kiválasztása
A megfelelő horgászhely kiválasztása egyértelmű. Ejtse bele a Depeer-t a lékbe. A mélység a köralakú villantó kijelző közepén és a kijelző jobb felső sarkában jelenik meg. A kijelző hagyományos szonár részén ellenőrizheti az élővilágot, amelyet zöld színnel jelenik meg- Az élővilágról és mélységről kapott információ birtokában eldöntheti, hogy az adott hely megfelelő-e a horgászatra.
A lékek rács alakban történő fúrása is jó megoldás lehet. Miután kifúrta a rács minden pontját, ejtse a Deeper-t a lékekbe, ellenőrizze a mélység változását, és jelölje ki az Önnek legmegfelelőbbet.
Végül pedig, ha a nyári hónapok során kajakkal vagy csónakkal, illetve Deeper PRO+ vagy CHIRP+ eszközével a partról már feltérképezte a területet, a térkép segítségével a téli időszakban is visszatérhet a legjobb pontokhoz.

Halak megjelölése és a csali követése
A Deeper alkalmazás lékhorgászatra tervezett képernyőjén többféleképpen is meghatározhatja a halak helyét, nyomon követheti a csalit, és ellenőrizheti, hogy a halak hogyan reagálnak tevékenységére. A képernyő bal oldalán a Hagyományos kör alakú kapásjelző kijelző látható, középen, jobbra a Szonár kijelző kapott helyet, míg jobb szélen a Függőleges kapásjelző kijelző található.
- Szonár kijelző: Ez ugyanaz a kijelző, mint a partról végzett szkenneléshez használt Standard Kijelző. Felül a kék sáv a jeget jelöli, a narancs alsó rész pedig a medret, a kettő között megjelenített objektumok pedig vagy halat vagy csalit jelentenek. A kijelző érzékenységét a bal oldali menüben állíthatja be, valamint a színpaletta beállítható nappali vagy éjszakai módba (Beállítások > Szonár > Kijelző szín mód) 
- Hagyományos köralakú kapásjelző: Ez a kijelző, olyan, mint egy hagyományos lékhorgász kapásjelző. Középen látható a víz mélysége, és a vízfelület hőmérséklete. A szélek körül látható maga a kapásjelző. Legfelül egy kék/szürke sáv látható - ez jelöli a jeget. Az óramutató járását követve egy barna/narancs sávval jelöli a medert. A jég és a meder között megjelenített objektumok halakat vagy csalit jelölnek. Ezeket zöld/sárga színnel jelöli az alkalmazás.
- Függőleges kapásjelző: A kijelző jobb oldalán található a Függőleges kapásjelző. A szonár adatait fekete háttér előtt fehérrel jeleníti meg az alkalmazás. Legfelül egy lassan mozgó fehér folt jelöli a jeget. A kijelző alján fokozatosan csökkenő vastag fehér alakzat jelöli a medret. A csalit, műcsalit vagy halat mozgó fehér sávval jelöli az alkalmazás a felső és alsó alakzat között. A sáv méretéből és vastagságából következtethet az objektum méretére.
- Nagyítás: A nagyítás bekapcsolásához nyissa meg a bal oldali menüt. Két lehetőség közül választhat felül – Részletes és Nagyítás Válassza ki a Képernyő nagyítását. A függőleges kapásjelzőn két piros sor jelenik meg (ez határozza meg azt a területet, amelyet nagyítani szeretne), valamint két további piros vonal mélység adatokkal a Szonár Kijelző korábbi helyén jeleníti meg a felnagyított területet. Az alábbi lépésekkel állítsa be a nagyítás mértékét:

  1. Állítsa be a nagyítani kívánt terület méretét. Ehhez nyomja hüvelykujját képernyőhöz a Függőleges kapásjelző alsó részén, mutatóujjával pedig érintse meg a képernyőt a Függőleges kapásjelző kijelző felső részén. A nagyított terület növeléséhez távolítsa el a hüvelykujját a mutatóujjától - látni fogja, hogy a piros vonalak eltávolodnak egymástól. A nagyított terület csökkentéséhez közelítse a hüvelykujját és a mutatóujját - látni fogja, hogy a piros vonalak közelednek egymáshoz. 
  2. Mozgassa a nagyított területet a vízoszlop ellenőrizni kívánt részére. Ehhez az ujjával érintse meg a képernyőt a Függőleges kapásjelzőn valahol a két piros vonal között, majd mozgassa az ujját fel vagy le a képernyőn. Látni fogja, hogy a nagyított terület az ujjával együtt mozog – a mélység adatok a bal oldalon automatikusan változnak. Az adatok ellenőrzésével meggyőződhet arról, hogy megfelelő mélység-tartományban van. Tegyük fel, hogy egy területre 6 méteres (20 láb) és az alatti mélységben szeretne ráközelíteni; addig húzza le a területet, amíg a felső piros sávban a mélység 6 méter (20 láb) nem lesz.
  3. Részletesen figyelje meg a víz alatt történteket. A felnagyított területen megjelenő objektumok részletei a Függőleges kapásjelző bal oldalán jelennek meg. Így a célpontokat, például halrajokat pontosan nyomon tudja követni, és valós időben láthatja, hogy a hal hogyan reagál a csalira.

Jelölje a lékeket a térképen és GPS koordinátákkal

A Lékhorgászatra tervezett kijelzőn térképkészítés funkció is rendelkezésre áll (a funkció megfelelő működéséhez regisztrált felhasználónak kell lennie, és le kell töltenie az adott ország vagy megye offline térképét). A kijelző bal oldalán egy térkép ikon látható. Kattintson rá, és megjelenik egy, az aktuális helyzetét is mutató térkép. Amikor a Deeper-t egy lékbe ejti, a hely adatok automatikusan megjelennek a térképen, és a szoftver elmenti azokat. Amennyiben több lékben is horgászik, azokat az alkalmazás automatikusan hozzáadja a térképhez. Az egyes helyszínekre kattintva automatikusan megjelenik azok mélysége A horgászat után az Előzmények között kattintással választhatja ki a horgászatot. Itt megjelenik a horgászat teljes térképe az összes lékkel együtt Ezután kattintson egy lékre, és megjelennek az ott végzett szkennelések, valamint a vízhőmérséklet, dátum és idő adatok.


Ne feledje, hogy a Deeper alkalmazás az okostelefon vagy tablet GPS jeladóját használja erre a funkcióra (nincs szükség internet kapcsolatra). A hely pontos megjelölése érdekében az okostelefon legfeljebb 1 méterre (3 láb) legyen a lék szélétől, amikor először ejti vízbe a Deeper-t.

Horgászat több léknél
A Deeper PRO / PRO+ / CHIRP+  vezeték nélküli 100 méteres (330 láb) hatótávolságának köszönhetően távolról is megfigyelhet egy-egy léket. Ez azt jelenti, hogy míg Ön az egyik léknél horgászik, a Deeper lehet egy másikban, így egyszerre figyelheti meg mindkét lék történéseit.


Szonár interferencia más kapásjelzőktől
Ha a lék közelében más kapásjelzőket is használnak, elképzelhető, hogy a többi szonár interferenciát okoz. Az interferencia hatással lehet a Deeper által szolgáltatott szonár adatokra. Amennyire lehet, próbáljon megfelelő távolságot tartani más lékhorgász kapásjelzők használóitól.