Основні принципи зимової риболовлі

Ехолоти Deeper PRO, PRO+ та CHIRP+ підходять для зимової риболовлі – вони працюють при температурі до -20°C. Ехолот Deeper START не призначений для зимової риболовлі – він працює при температурі до 0°C. Використовуючи ехолот PRO/PRO+/ CHIRP+  для зимової риболовлі, увімкніть режим підлідної риболовлі (Налаштування > Режим ехолота > Режим підлідної риболовлі). Це забезпечить найкращий варіант відображення даних і автоматично обере оптимальні налаштування ехолота для зимової риболовлі.

Свердління льоду і опускання у лунку

Просвердліть лунку і просто опустіть в неї ехолот Deeper, щоб почати сканування. Немає необхідності прикріпляти ехолот до волосіні, однак за бажанням ви можете це зробити, щоб легше витягати його з лунки. У цьому випадку скористайтеся верхньою точкою кріплення. Опинившись у воді, ехолот Deeper увімкнеться автоматично. Після цього синхронізуйте його зі своїм смартфоном і розпочинайте сканування. Зверніть увагу, при дуже низьких температурах на двох електричних контактах у нижній частині ехолота може накопичуватися лід, що може завадити ввімкненню пристрою. Просто очистіть контакти від льоду і знову опустіть ехолот Deeper у лунку — це має вирішити проблему.

Товщина льоду

Ехолоти Deeper плавають на поверхні води (а не занурюються, як інші зимові ехолоти). Тому, коли лід дуже товстий, дані сканування можуть бути неточними, оскільки гідроакустичний конус зачіпатиме краї лунки, а імпульси відбиватимуться від них. Щоб цього уникнути, ось що можна зробити:

- просвердліть більшу лунку, якщо лід дуже товстий. Це зменшить імовірність того, що гідроакустичний конус зачепить краї лунки.
- розмістіть ехолот Deeper безпосередньо по центру лунки.
- очистіть лунку від льоду і снігу.
- якщо ви використовуєте ехолот CHIRP+, увімкніть вузький CHIRP (7°) 

Акумулятор

Пам'ятайте, що на морозі акумулятор ехолота Deeper, смартфона чи планшета розряджається швидше. Ось що варто зробити:

Акумулятор Deeper

1. Обов'язково повністю зарядіть акумулятор перед поїздкою.
2. Витягайте ехолот з води, якщо не користуєтеся ним і тримайте його у теплому місці, наприклад, у неопреновому чохлі, який іде у комплекті з Deeper PRO/PRO+/CHIRP+, або у кишені.
3. Беріть з собою портативний зарядний пристрій, щоб зарядити ехолот під час поїздки. Пам'ятайте, що літій-іонний акумулятор Deeper можна заряджати при температурі не нижче 3°C (на початку заряджання синій індикатор сповістить вас, що температура занадто низька). Як варіант, можна заряджати у машині або в прогрітій пересувній будці для зимової риболовлі.

Акумулятор смартфона

1. Обов'язково повністю зарядіть акумулятор смартфона/планшета перед поїздкою.
2. Скористайтеся зимовим чохлом для смартфона Deeper Winter Smartphone Case, щоб захистити телефон під час використання і таким чином продовжити час роботи акумулятора.
3. Беріть із собою портативний зарядний пристрій, щоб зарядити смартфон під час поїздки.

 

Знайдіть правильне місце

Визначити, що ви рибалите у правильному місці, не складно. Просто опустіть ехолот Deeper у лунку. Глибина відобразиться у центрі дисплея кругового флешера і у правому верхньому кутку екрана. Ви також можете шукати рослинність, використовуючи екран з традиційним ехолотом, де вона відображатиметься зеленим кольором. Інформація щодо рослинності та глибини допоможе визначити, чи це хороше місце для риболовлі.

Ще один дієвий спосіб — просвердлити ряд лунок. Таким чином, ви зможете опускати ехолот Deeper у кожну лунку, щоб простежити за зміною глибини і визначити найкраще місце.

Якщо ви вже створювали карту місцевості влітку з човна/байдарки або з берега за допомогою ехолота Deeper PRO+ або CHIRP+, цю карту можна використати, щоб повернутися на рибні місця у сезон зимової риболовлі.

Позначення риби та відстеження приманки

Дисплей додатка Deeper в режимі зимової риболовлі пропонує кілька способів виявлення риби, відстеження приманки і спостереження за тим, як риба реагує на ваші дії. Ліворуч на екрані відображається дисплей традиційного кругового флешера, посередині праворуч – дисплей ехолота, а далі — вертикальний флешер.

- Дисплей ехолота: Він такий самий, як і стандартний дисплей для сканування з берега. Синя смуга вгорі — це лід, оранжева смуга внизу — це дно, а все, що відображається між ними, — це риба або приманка. Ви можете відрегулювати чутливість цього дисплея у боковому меню зліва, а також обрати денну або нічну палітру кольорів (Налаштування > Ехолот > Режим кольору екрана).

- Традиційний круговий флешер: Цей дисплей точно такий самий, як і у традиційного зимового флешера. У центрі відображається глибина і температура поверхні води. По колу відображається власне ехолот. Блакитна/сіра смуга вгорі — це лід. Якщо дивитися далі за годинниковою стрілкою, ви побачите смугу коричневого/оранжевого кольору — це дно. Усе, що відображається між льодом і дном, — це або приманка, або риба. Вони матимуть вигляд смуг зеленого/жовтого кольору.

- Вертикальний флешер: Праворуч на екрані знаходиться вертикальний флешер. Тут усі показники ехолота представлені білим кольором на чорному фоні. Біла рухлива кулька вгорі — це лід. У нижній частині дисплея знаходиться біла фігура, що звужується донизу, – це дно. Приманка, блешня чи риба відображатимуться між ними у вигляді рухомих білих смуг. Розмір і товщина смуги вказує на розмір об'єкта.

- Масштабування: Щоб увімкнути масштабування, відкрийте меню ліворуч. Угорі є дві опції: Деталізація і Масштабування. Оберіть Масштабування. Дві червоні лінії на дисплеї вертикального флешера визначатимуть область, яка буде збільшена, а ще дві червоні лінії на місці дисплея ехолота з показниками глибини відображатимуть масштабування. Виконайте наведені нижче дії, щоб встановити масштабування на глибину, яку потрібно відстежити:

1. Встановіть розмір території, яку бажаєте збільшити. Для цього розмістіть один палець десь у нижній частині дисплея вертикального флешера, а другий — у верхній частині. Щоб збільшити масштаб, розтягніть зображення пальцями, і червоні лінії розійдуться. Щоб зменшити масштаб, стягніть пальці, і червоні лінії зійдуться.

2. Перемістіть збільшену область у ту частину водної товщі, яку бажаєте відстежити. Для цього просто розмістіть палець між двома червоними лініями на дисплеї вертикального флешера, а потім, не відриваючи палець від екрана, перемістіть його вгору або вниз. Ви побачите, що область, яку ви збільшуєте, рухається за пальцем, а показники глибини ліворуч змінюються автоматично. Ви можете спостерігати за ними, щоб переконатися, що ви знаходитесь у правильному діапазоні глибини. Наприклад, якщо хочете збільшити масштаб на глибині 6 м і нижче, перетягніть область вниз, доки показник глибини верхньої червоної лінії не покаже 6 м.

3. Детальне відстеження того, що відбувається під водою. Тепер усе, що з'явиться у межах збільшеної області, детально відображатиметься ліворуч від дисплея вертикального флешера. Завдяки цьому можна точно відстежити будь-яку ціль, особливо у косяку риби, і спостерігати в режимі реального часу, як риба реагує на вашу приманку.

 

Карта і GPS мітки лунок

У режимі зимової риболовлі також є можливість створювати карти. Для того щоб ця функція працювала, потрібно обов'язково зареєструватися і завантажити офлайн карти для своєї місцевості. Ліворуч на дисплеї відображатиметься іконка карти. Якщо на неї натиснути, відкриється карта, яка покаже ваше поточне місцезнаходження. Коли ви опустите ехолот Deeper у лунку, це місце буде автоматично позначене на карті і збережене. Коли ловитимете в інших лунках, вони також будуть додані на карту. Натиснувши на одне із таких місць, ви побачите його глибину. Після завершення сеансу риболовлі можна перейти у розділ "Історія" у додатку і натиснути на цей сеанс. Перед вами буде карта з усіма вашими лунками. Просто натисніть на лунку і ви отримаєте усі дані сканування цього місця із зазначенням температури води, дати і часу сеансу сканування.
Звернуть увагу, що додаток Deeper використовує GPS приймач вашого смартфона чи планшета для цієї функції (без підключення до інтернету). Для точного позначення місцезнаходження переконайтеся, що ваш смартфон знаходиться не далі, ніж 1 м від лунки, коли ви вперше опускаєте ехолот Deeper.

Риболовля у декількох лунках

Завдяки діапазону бездротового зв'язку до 100 м, ехолоти Deeper PRO/PRO+/CHIRP+ дають змогу спостерігати за лункою на відстані. Тобто можна рибалити в одній лунці в той час, як ехолот Deeper перебуває в іншій, і також спостерігати через смартфон, що відбувається у тій лунці.

Гідроакустичні перешкоди від інших ехолотів

Якщо поблизу є інші ехолоти, ви можете натрапити на гідроакустичні перешкоди від цих пристроїв. Це може вплинути на точність даних, які ви отримуєте від ехолота Deeper. Намагайтеся триматися якнайдалі від інших користувачів зимових ехолотів.