Aspecte de bază pentru pescuitul la copcă

Modelele Deeper PRO, PRO+ și CHIRP+ sunt potrivite pentru pescuitul la copcă - acestea funcționează la temperaturi de până la -20°C / -4°F. Modelul Deeper START nu este conceput pentru pescuitul la copcă - acesta funcționând la temperaturi de până la 0°C / 32°F. Atunci când utilizați sonarul PRO / PRO+ / CHIRP+ pentru pescuitul la copcă, activați Modul pescuit la copcă (Setări > Mod Sonar > Modul pescuit la copcă). Activarea acestui mod vă va oferi cele mai bune opțiuni de afișaj pentru pescuitul la copcă și va configura automat setările optime pentru pescuitul la copcă.

Copca și coborârea

Odată ce ați dat gaura în gheață, puteți coborî pur și simplu sonarul Deeper pentru a începe scanarea. Nu este necesară atașarea firului la Deeper, deși puteți opta să procedați în acest mod pentru scoaterea mai facilă din copcă - în acest caz, utilizați punctul superior de fixare pentru legarea firului. Sonarul Deeper va porni automat imediat ce este lăsat în apă, apoi se va sincroniza cu telefonul dumneavoastră și va iniția scanarea. Vă rugăm să observați că în condiții de frig extrem, pe cele două noduri electrice din partea inferioară a sonarului Deeper pot apărea acumulări de gheață, iar acest lucru poate împiedica pornirea sonarului. Pur și simplu curățați gheața de pe cele două noduri și coborâți din nou sonarul Deeper în copcă, iar acest lucru ar trebui să rezolve problema.

Grosimea gheții

Sonarele Deeper plutesc la suprafața apei (și nu sunt imersate în apă spre deosebire de alte semnalizatoare intermitente pentru copcă). Acest lucru presupune că atunci când gheața este foarte groasă, este posibil ca sonarul să nu scaneze corect deoarece conul sonarului se lovește de marginile copcii, iar impulsurile sonarului sunt reflectate înapoi. Pentru a evita această situație, puteți proceda în două moduri:

-          Faceți copci mai mari atunci când gheața este foarte groasă. Acest lucru va reduce șansa ca respectivul con al sonarului să se lovească de marginea copcii.
-          Asigurați-vă că sonarul Deeper este poziționat direct în centrul copcii.
-          Curățați copca de gheață și zăpadă.
-          Dacă utilizați modelul CHIRP+, activați fasciculul CHIRP cu unghi larg (7°).

Acumulator

Rețineți că în condiții de temperatură sub temperatura de îngheț, atât acumulatorul dispozitivului Deeper, cât și cel al telefonului / tabletei se va consuma mai repede. Iată cum puteți gestiona acest aspect:

Acumulatorul Deeper

1.       Asigurați-vă că bateria este complet încărcată înainte de orice partidă.
2.       Scoateți detectorul de pești Deeper din apă atunci când nu îl utilizați și izolați-l (spre exemplu, în interiorul unei huse de neopren livrată împreună cu modelul Deeper PRO/PRO+/CHIRP+ sau în buzunar).
3.      Țineți la îndemână o baterie externă pentru a încărca dispozitivul Deeper pe parcursul partidei. Vă rugăm să rețineți că acumulatorul litiu-ion a sonarului Deeper poate fi încărcat numai la temperaturi de 3°C / 37,4°F sau mai mari (atunci când începeți încărcarea sonarului Deeper, un LED albastru vă va indica dacă temperatura este prea joasă pentru încărcare). Încărcarea în mașină sau într-o cabană încălzită reprezintă opțiuni utile.

Acumulatorul telefonului

1.       Asigurați-vă că telefonul / tableta este complet încărcat/încărcată înainte de partidă.
2.       Utilizați carcasa de iarnă pentru telefon Deeper pentru a vă izola telefonul în timpul folosirii, prelungind astfel durata acumulatorului.
3.       Țineți la îndemână o baterie externă pentru a încărca telefonul pe parcursul partidei.

 

Găsiți locul potrivit

Determinarea pescuitului din locul potrivit este simplă. Pur și simplu coborâți sonarul Deeper în copcă. Adâncimea va fi indicată în centrul afișajului semnalizatorului intermitent circular și în colțul din dreapta sus al ecranului de afișare. De asemenea, puteți căuta locurile cu vegetație utilizând secțiunea tradițională sonar de pe ecranul de afișaj, acestea fiind indicate cu verde. Informațiile despre vegetație și adâncime vă pot ajuta să decideți dacă locul de pescuit este bun sau nu.

O altă abordare eficientă este crearea unei rețele de copci. Odată ce ați creat rețeaua, puteți coborî sonarul Deeper în fiecare copcă pentru a monitoriza diferențele de adâncime și pentru a determina locul optim de pescuit.

În final, dacă ați reușit să cartografiați o zonă pe timpul verii din barcă / caiac sau de pe mal cu ajutorul sonarului Deeper PRO+ sau CHIRP+, puteți utiliza harta pentru a reveni la cele mai bune locuri în sezonul cu apă înghețată.

Marcarea peștilor și urmărirea momelii

Afișajul pentru pescuit la copcă al Aplicației Deeper vă oferă mai multe opțiuni pentru detectarea peștilor, urmărirea momelii și determinarea răspunsurilor peștilor la acțiunile dumneavoastră. În partea stângă a afișajului Semnalizatorului intermitent tradițional circular, în partea central dreaptă apare afișajul sonarului, iar în extrema dreaptă apare Semnalizatorul intermitent vertical.

- Afișaj sonar: Acesta este identic Afișajului standard pentru scanarea de pe mal. Banda albastră afișată în partea de sus este gheața, banda portocalie de mai jos este substratul, iar orice obiecte afișate între cele două benzi sunt fie pești, fie momeala dumneavoastră. Puteți regla sensibilitatea acestui afișaj din meniul din stânga și puteți modifica paleta de culoare din paletă de zi în paletă de noapte (Setări > Sonar > Mod culoare ecran). 

- Semnalizator intermitent tradiționale: Afișajul este identic cu cel al unui semnalizator intermitent tradițional pentru gheață. În centru vor fi afișate adâncimea și temperatura la suprafața apei. În jurul marginii este semnalizatorul intermitent în sine. În partea de sus veți observa o bandă de culoare albastră/gri - aceasta reprezintă gheața. Apoi urmăriți afișajul în sensul acelor de ceasornic pentru a observa o dungă maro/portocalie - aceasta reprezintă substratul. Elementele afișate între gheață și substrat sunt fie momeala dumneavoastră, fie un pește. Acestea vor fi afișate ca benzi de culoare verde/galbenă.

- Semnalizator intermitent vertical: În partea dreaptă a ecranului de afișaj este Semnalizatorul intermitent vertical. Aici, toate citirile sonarului sunt afișate cu alb, pe un fundal negru. În partea de sus veți observa o aglomerare albă care se mișcă ușor - aceasta reprezintă gheața. Apoi, în partea de jos a ecranului este afișată o formă albă groasă care se subțiază spre partea inferioară - aceasta reprezintă substratul. Orice momeală, nălucă de tip jig sau pește va fi afișat/afișată între cele două ca benzi albe în mișcare. Dimensiunea și grosimea benzii vă indică dimensiunea obiectului.

- Apropiere: Pentru a activa apropierea, deschideți meniul din stânga. În partea de sus veți observa două opțiuni - Detaliat și Apropiere. Selectați afișajul Apropiere. Acum veți observa dungi roșii afișate pe semnalizatorul intermitent vertical (acestea definesc zona care urmează să fie apropiată) și încă două dungi roșii cu citiri de adâncime parcursă deja de Afișajul sonar (aici este prezentat afișajul apropiat). Urmați acești pași pentru a configura apropierea în funcție de adâncimea pe care doriți să o monitorizați:

1. Setați dimensiunea zonei pe care doriți să o apropiați. În acest sens, puneți degetul mare în partea de jos a afișajului Semnalizatorului intermitent vertical și arătătorul în partea de sus a afișajului Semnalizatorului intermitent vertical. Pentru a mări zona apropiată, depărtați degetul mare și arătătorul unul de celălalt - veți observa că dungile roșii se îndepărtează. Pentru a micșora zona apropiată, apropriați degetul mare și arătătorul unul de celălalt - veți observa dungile roșii apropiindu-se.

2. Mutați zona apropiată către partea coloanei de apă pe care doriți să o monitorizați. În acest sens, puneți degetul undeva între cele două dungi roșii de pe Semnalizatorul intermitent vertical, apoi, ținând degetul apăsat pe ecran, mișcați degetul în sus sau jos. Veți observa că zona pe care ați apropiat-o se mișcă odată cu degetul dumneavoastră - citirile adâncimii din partea stângă să vor modifica automat. Le puteți monitorizați pentru a vă asigura că vă aflați în intervalul corect de adâncime. Spre exemplu, dacă doriți să apropiați zona cu o adâncime de 20 ft. / 6 m, trageți zona în jos până ce citirea adâncimii de pe linia roșie de sus indică 20 ft / 6 m.

3. Monitorizați în detaliu activitatea subacvatică. Acum, orice obiecte care apar în zona apropiată setată vor fi afișate în detaliu în partea stângă a Semnalizatorului intermitent vertical. Acest lucru vă va permite să urmăriți cu precizie orice ținte - în special în bancurile de pești - și să monitorizați în timp real reacțiile peștilor la momeala dumneavoastră.

 

Cartografiere și marcarea copcilor prin GPS

Afișajul Pescuitul la copcă permite totodată și o funcție de cartografiere (pentru a asigura funcționalitatea acestei opțiuni, asigurați-vă că sunteți utilizator înregistrat și că ați descărcat Hărțile offline pentru statul sau țara dumneavoastră). Veți observa o pictogramă cu o hartă în partea stângă a afișajului. Dacă faceți clic aici, se va deschide o hartă care indică localizarea dumneavoastră actuală. Atunci când coborâți sonarul Deeper într-o copcă, locația respectivă va fi marcată automat pe hartă și salvată. Pe măsură ce pescuiți în mai multe copci, și acestea vor fi adăugate pe harta dumneavoastră. Dacă faceți clic pe una din locații, aceasta vă va afișa automat adâncimea în locația respectivă. După terminarea partidei de pescuit, puteți accesa secțiunea Istoric a aplicației și face clic pe sesiunea de pescuit. Aici va fi afișată harta cu toate copcile. Apoi, nu trebuie decât să faceți clic pe copcă pentru a vedea scanările locației respective, plus temperatura apei, data și ora sesiunii de scanare.

Vă rugăm să observați că Aplicația Deeper utilizează GPS-ul telefonului sau tabletei pentru această funcție (nu este necesară conexiunea la internet). Pentru marcarea precisă a locației, vă rugăm să vă asigurați că telefonul se află la o distanță maximă de 3 ft / 1 m de copcă prima dată când coborâți sonarul Deeper.

Pescuitul în mai multe copci

Datorită razei wireless de 330 ft, sonarele Deeper PRO / PRO+ / CHIRP+ vă permit monitorizarea de la distanță a copcii. Acest lucru presupune că puteți pescui într-o copcă și păstra sonarul Deeper în altă copcă, pentru a putea monitoriza și activitatea copcii respective.

Interferența sonarului din cauza altor semnalizatoare intermitente

Dacă sunt utilizate alte semnalizatoare intermitente pentru pescuitul la copcă în apropiere de copca dumneavoastră, este posibil să vă confruntați cu interferențe sonar din cauza acestor unități. Acest lucru poate afecta precizia citirilor sonar pe care le obțineți de la sonarul Deeper. Atunci când acest lucru este posibil, păstrați o distanță cât mai mare față de ceilalți utilizatori de semnalizatoare intermitente pentru pescuitul la copcă.