Osnove ribolova s obale uz Deeper

Zabacivanje štapa

 – Točke pričvršćivanja: za ribolov s obale pričvrstite strunu na donju točku pričvršćivanja od 3 točke pričvršćivanja na sonaru Deeper (to se ne odnosi na Deeper START, koji ima samo jednu točku pričvršćivanja). Ako upotrijebite neku drugu točku pričvršćivanja sonar će u vodi biti smješten pod krivim kutom.

 

– Struna: svi su sonari testirani na zabacivanje koristeći strune od 2,7 kg najlona do 9 kg strune upredenice. Pobrinite se prije zabacivanja sonara Deeper da struna uvijek bude u dobrom stanju – da nije iskrzana ili istrošena.

– Štapovi: sonari Deeper pogodni su za zabacivanje sa štapovima namijenjenim za teške i srednje akcije. Sa štapovima za tešku akciju Deeper možete bacati preko glave. Sa štapovima za srednju akciju upotrijebite tehniku bočnog zabacivanja.

Povlačenje rolom

Kada rolom povlačite sonar Deeper najvažnije je zapamtiti da ga je važno vratiti smireno i polako. – Evo zašto:

– polagano povlačenje rolom: Ako prebrzo povlačite rolom, Deeper se može početi ljuljati s jedne drugu. Ako se to dogodi, očitanja sonara neće biti toliko pouzdana. Primjerice, ako je sonar nagnut na jednu stranu, signal mora putovati dalje kako bi dodirnuo dno. Na taj će se način dubina očitavati dubljom nego što jest.

- smireno privlačenje rolom: Povlačenje uređaja odmjerenom, učestalom brzinom također je jako važno. Upamtite da vaš sonar stalno skenira. To znači da će se, ako uređaj miruje, dno na zaslonu prikazati kao ravno jer sonar opetovano šalje očitanje iste dubine. Ako sonar krenete povlačiti rolom, a dno na zaslonu ostane ravno, znat ćete da je zaista ravno. Kako se dubina mijenja, primjerice ako privlačite preko udubljenja, važno je održati stalnu brzinu. Ako usporite povlačenje rolom, nagib će se na zaslonu izgledati postepen. Ako ubrzate, izgledat će strmiji. Održavanjem stalne brzine, dobit ćete točnu indikaciju koliko je zapravo strma razlika u dubini.