Žvejybos nuo kranto pagrindai

Įsitikinkite, kad jūsų sonaras nepraleidžia vandens. Jei naudojate Deeper CHIRP ar PRO modelius visada patikrinkite, ar viršutinės Deeper dangtelio žymos „Water“ ir „Proof“ sulygiuotos viena po kita. Kaip tai padaryti:

  1. Uždėkite dangtelį ant Deeper sonaro, sulygiuokite žymas, tačiau jo dar nesukite.
  2. Pasukite dangtelį prieš laikrodžio rodyklę. Dangtelis turi šiek tiek įkristi.
  3. Kai dangtelis įkris, sukite jį pagal laikrodžio rodyklę. Sandariai užsukite, žymos „water proof“ turi visiškai sutapti.


 

Pirmas prisijungimas prie sonaro:

 

1. Įdėkite sonarą į vandenį netoli kranto, ne toliau nei 5 metrai nuo jūsų išmaniojo įrenginio.

2. Įsijunkite Wi-Fi nustatymus savo įrenginyje. Iš sąraše esančių Wi-Fi tinklų raskite savo Deeper sonarą ir prisijunkite prie jo. Jei prašoma įvesti slaptažodį, jis yra: 12345678

3. Tuomet įsijunkite Fish Deeper programėlę ir prisijunkite prie sonaro. Įsitikinkite, kad suteikta prieiga prie buvimo vietos duomenų, o jūsų įrenginyje įjungtas GPS.

4. Jei turite Deeper PRO modelį, įjunkite "Rodyti tik nuskenuotą vaizdą" skenavimo režimą.

 

5. Jei turite Deeper PRO+ ar CHIRP+ modelį, įjunkite kranto ar valties režimą.

 

Rekomenduojami nustatymai žvejybai nuo kranto:

  • Sonaro ekranas: Detalus

  • Platus spindulys (47°/55) yra tinkamas skenuojant didesnius vandens plotus ir norint gauti bendrą informaciją apie telkinio žuvingumą, dugno struktūrą. Platus spindulys aprėpia didesnį vandens plotą, todėl jį naudojant sunkiau nustatyti tikslią žuvies buvimo vietą, dugno struktūros detales. Šis spindulį paranku naudoti norint rasti žuvų telkimosi vietas.

ⓘ Batimetrijos žemėlapių kūrimui rekomenduojama naudoti siaurą ar vidutinį skenavimo spindulį.

ⓘ Platus spindulys nėra tinkamas skenuoti sekliame vandenyje. Jei gylis yra mažesnis nei 2-5 metrai, rekomenduojame skenuoti siauresniu spinduliu.

  • Siauras ar vidutinis spindulys (7°/15°/20°) yra tinkamas skenuojant didesnius vandens plotus ir norint gauti bendrą informaciją apie telkinio žuvingumą, dugno struktūrą. Platus spindulys aprėpia didesnį vandens plotą, todėl jį naudojant sunkiau nustatyti tikslią žuvies buvimo vietą, dugno struktūros detales. Šis spindulį paranku naudoti norint rasti žuvų telkimosi vietas.

ⓘ Siauras spindulys yra labai jautrus, todėl jei skenuojamas vanduo nėra ramus, banguotas, išmaniojo įrenginio ekrane gali pasirodyti trukdžių, triukšmų. Siauras spindulys yra tinkamiausias batimetrinių žemėlapių kūrimui.

  • Žuvies ikonos: išjungtos
  • Jautrumas: 70-100%, tačiau galima ir sumažinti, jei vanduo nėra skaidrus ar žvejojate tik dideles žuvis.

 

 

Užmetimas

 -Tvirtinimo angos: žvejodami nuo kranto įsitikinkite, kad valą tvirtinate prie apatinės iš trijų tvirtinimo angų (netaikoma Deeper START, kuris turi tik vieną tvirtinimo vietą). Pritvirtinę prie kitos angos pastebėsite, kad tempiant sonarą jis pakrypsta neteisingu kampu.

Valas: Visi mūsų sonarai yra išbandomi naudojant skirtingus valus, pradedant paprastu (monofilamentiniu) valu 6lbs / 2.7kg – ir baigiant pintu valu 20lbs / 9kg. Prieš užmesdami sonarą visada įsitikinkite, kad jūsų valas yra geros kokybės – nesusipynęs, nesutrūkinėjęs.

Jei norite tikrai patikimo valo, rekomenduojame rinktis 25 lbs / 11 kg pintą ar dar stipresnį valą.

Meškerės: Deeper Sonarus galima užmetinėti „heavy“ arba „medium“ klasės meškerėmis. Su „heavy“ klasės meškere galite užmetinėti virš galvos, o naudodami „medium“  naudokite šoninio užmetimo techniką. Užmetimas su „medium“ meškere turi būti palaipsniui greitėjantis, o ne staigus. Deeper užmetimui netinkamos meškerės „medium light“ ML, “light“ L, „ultra light“ UL.

 

Vyniojimas

Traukiant atgal Deeper sonarą svarbu neskubėti, valą vynioti lėtai, stabiliu greičiu.

Vyniojimas lėtai. Valą vyniojant per greitai Deeper sonaras gali pradėti svyruoti. Kai taip nutinka, sonaro siunčiami duomenys yra mažiau patikimi. Pavyzdžiui, jeigu sonaras yra pakrypęs į vieną pusę, sonaro signalas turi ilgiau keliauti kol pasieks dugną, todėl programėlės ekrane matysite didesnį gylį nei jis iš tiesų yra.

Vyniojimas pastoviu greičiu. Vynioti pastoviu greičiu yra taip pat labai svarbu, nes sonaras nuolatos skenuoja. Jei sonaras sustoja vienoje vietoje, jis rodys lygų dugną, nes pastoviai siųs gylio duomenis apie tą pačią vietą. Jeigu pradėjus vynioti valą ir traukti sonarą dugnas ir toliau bus lygus, būsite tikri, kad dugnas iš tiesų yra lygus. Kintant gyliui, pvz.: traukiant per perkritimus, svarbu palaikyti tą patį tempą. Jeigu sulėtinsite, nuolydis atrodys mažesnis, jeigu pagreitinsite – atrodys statesnis. Išlaikydami pastovų vyniojimo greitį gausite tiksliausią informaciją apie gylį ir dugno struktūrą.