Poledinės žūklės pagrindai (Deeper PRO ir CHIRP modeliai)

Įsitikinkite, kad jūsų sonaras nepraleidžia vandens. Jei naudojate Deeper CHIRP ar PRO modelius visada patikrinkite, ar viršutinės Deeper dangtelio žymos „Water“ ir „Proof“ sulygiuotos viena po kita. Kaip tai padaryti:

  1. Uždėkite dangtelį ant Deeper sonaro, sulygiuokite žymas, tačiau jo dar nesukite.
  2. Pasukite dangtelį prieš laikrodžio rodyklę. Dangtelis turi šiek tiek įkristi.
  3. Kai dangtelis įkris, sukite jį pagal laikrodžio rodyklę. Sandariai užsukite, žymos „water proof“ turi visiškai sutapti.

Pirmas prisijungimas prie sonaro:

1. Įdėkite sonarą į eketę. Išvalykite sniegą ar ledo gabalėlius iš eketės.
2. Įsijunkite Wi-Fi nustatymus savo įrenginyje. Iš sąraše esančių Wi-Fi tinklų raskite savo Deeper sonarą ir prisijunkite prie jo. Jei prašoma įvesti slaptažodį, jis yra: 12345678
3. Tuomet įsijunkite Fish Deeper programėlę ir prisijunkite prie sonaro. Įsitikinkite, kad suteikta prieiga prie buvimo vietos duomenų, o jūsų įrenginyje įjungtas GPS.
4. Įjunkite poledinės žūklės režimą.

Deeper PRO, PRO+ ir CHIRP+ tinkami naudoti poledinėje žūklėje, jų veikimo temperatūra siekia iki -20°C. Deeper START poledinei žūklei netinkamas, jo veikimo temperatūra siekia iki 0°C .

Naudodami savo sonarą  poledinėje žūklėje įjunkite poledinės žūklės režimą (Nustatymai> žvejybos režimas> poledinės žūklės režimas).

Nustačius šį režimą programėlė automatiškai parinks tinkamiausius nustatymus poledinei žūklei.

Eketė

Išgręžę eketę įdėkite Deeper sonarą ir jis pradės skenuoti. Nebūtina prie sonaro rišti valo, bet galima, norint lengviau perkelti sonarą iš vienos eketės į kitą. Tokiu atveju tvirtinimo varžtą prisukite prie viršutinės tvirtinimo angos ir pririškite valą. Deeper sonaras vandenyje automatiškai aktyvuosis, prisijunkite prie jo per programėlę ir galite skenuoti. Svarbu paminėti, kad labai žemose temperatūrose, ledas gali užtraukti sonaro vandens sensorius ir dėl to sonaras negalės aktyvuotis. Rekomenduojame  kartas nuo karto pavalyti vandens sensorius.

 

Ledo storis

Deeper sonarai plūduriuoja vandens paviršiuje (skirtingai nuo kitų poledinės žūklės echolotų). Jei ledas yra labai storas, sonaras gali rodyti neteisingus duomenis. Taip nutinka, kai sonaro signalai skenuodami kūgiu atsimuša į ledo kraštus. Tam, kad to išvengtumėte:

  • Storame lede gręžkite didesnio skersmens eketes, tada sonaro signalai neatsimuš į eketės kraštus;
  • Deeper sonarą laikykite pačiame eketės centre;
  • Išvalykite eketę nuo ledo ir sniego;
  • Įsitikinkite kad skenuojate siauru kampu (CHIRP+ - 7°; PRO/PRO+ - 15°).

 

Baterija

Temperatūroje žemiau nulio tiek telefono/planšetės, tiek Deeper baterija išsikraus greičiau. Rekomendacijos kaip prailginti baterijos veikimo laiką:

Deeper baterija

  1. Įsitikinkite, kad prieš žvejybą baterija yra pilnai pakrauta.
  2. Išimkite sonarą iš vandens, kai jo nenaudojate ir laikykite jį šiltai (pvz.: neopreno maišelyje ar kišenėje).
  3. Turėkite „power bank“ ir kraukite Deeper žvejybos metu. Svarbu prisiminti kad ličio jonų baterijas galima krauti ne žemesnėje nei 3°C temperatūroje, bandant krauti žemesnėje temperatūroje LED indikacija bus mėlyna ir krovimas nevyks. Kraukite automobilyje arba šildomoje žieminėje palapinėje.
  4. Jei turite Deeper CHIRP modelį, galite įsijungti energijos taupymo režimą.

Telefono baterija

  1. Įsitikinkite kad telefono/planšetės baterija prieš žvejybą yra pilnai pakrauta.
  2. Naudodami Deeper Winter Smartphone Case apšiltinkite telefoną ir taip prailginkite baterijos veikimo laiką.
  3. Turėkite „power bank“ ir kraukite prietaisus žvejybos metu.

Raskite tinkamą vietą

Sužinoti ar žvejojate tinkamoje vietoje yra labai paprasta tiesiog įdėkite Deeper į eketę. Gylis bus rodomas viršutiniame dešiniajame programėlės kampe. Galite pamatyti ir vegetaciją. Ji bus vaizduojama žalia spalva standartinėje spalvų paletėje. Nustatę gylį ir pamatę vegetaciją galėsite nuspręsti, ar tai yra gera žvejybos vieta.

Keliolikos ekečių išsigręžimas taip pat yra gera strategija. Kai susigręžiosite visas eketes apeikite jas, kiekvieną nusiskenuodami su Deeper sonaru. Apėję visas žinosite, kuri yra tinkamiausia laimikiui pagauti.

Galiausiai, jeigu vasarą esate apiplaukęs žvejybos vietą ir nusipiešėte batimetrinį žemėlapį, galite pasinaudoti tuo žemėlapiu sugrįždami į geriausias vietas poledinės žūklės sezono metu.

 

Žuvų žymėjimas ir masalo judėjimas

Poledinės žūklės režimas programėlėje sonaro duomenis gali atvaizduoti skirtingais būdais. Programėlėje matysite, kur yra žuvys, kur masalas ir kaip žuvis reaguoja į jūsų veiksmus. Kairėje yra tradicinis apvalaus poledinės žūklės echoloto vaizdas, viduryje yra standartinis Deeper sonaro atvaizdas, o dešiniame krašte vertikalus „flasheris“.

-Sonaro atvaizdas: poledinėje žūklėje sonaro atvaizdas bus toks pat kaip ir skenuojant standartiniu režimu. Mėlyna juosta viršuje yra ledas, oranžinė juosta apačioje yra dugnas, o visi objektai per vidurį yra arba žuvys, arba masalas. Sureguliuokite jautrumą taip, kad matytumėte tik norimą informaciją. Taip pat galite pasikeisti spalvų paletę (Nustatymai>Spalvų paletė).

Apvalus echoloto atvaizdas: Centre matysite gylį ir vandens temperatūrą. Aplinkui vaizduojami echoloto duomenys. Viršuje matysite mėlyną/pilką juostą – tai ledas. Sekite apskritimą pagal laikrodžio rodyklę kol pamatysite rudą/oranžinę juosta – tai dugnas. Visos juostos tarp ledo ir dugno bus arba žuvys, arba masalas. Šios juostos bus arba žalios, arba geltonos.

Vertikalus „flasheris“: dešiniajame krašte matysite vertikalųjį „flasherį“. Jame visi sonaro duomenys atvaizduojami stulpeliu, balti brūkšniai juodame fone. Pačiame viršuje matysite storą baltą juostą, kuri truputį juda – tai ledas. Tada apačioje pamatysite storą baltą juostą – ten dugnas. Masalas, avižėlė ar žuvis bus rodomi per vidurį šių dviejų juostų. Juostos dydis ir storis nurodo objekto (pvz.: žuvies) dydį.

 

Žemėlapis ir GPS ekečių žymėjimas

Poledinės žūklės režimas taip pat turi žemėlapio funkciją (tam, kad ji veiktų, programėlę naudokite kaip registruotas vartotojas ir atsisiųskite savo šalies žemėlapį). Kairėje pusėje matysite žemėlapio ikonėlę. Paspaudę ant jos atsidarysite žemėlapį. Kiekvieną kartą įdėjus Deeper į eketę bus automatiškai pažymėta ir išsaugota eketės lokacija žemėlapyje.  Paspaudus ant žymos bus parodomas toje eketėje užfiksuotas gylis. Po žvejybos, paspauskite ant istorijos laukelio ir pasirinkite žvejybos sesiją. Ten rasite žemėlapį su pažymėtomis eketėmis.

Deeper programėlė naudoja telefone/planšetėje esantį GPS (interneto prieiga nebūtina). Norėdami, kad eketės vieta būtų tiksliai pažymėta svarbu, kad tuo metu kai Deeper sonaras bus dedamas į eketę, telefonas/planšetė būtų ne toliau nei 1 metras.

 

Žvejojimas keliose eketėse vienu metu

Kadangi Deeper sonarai veikia per atstumą, eketę galite stebėti ir nebūdami prie jos. Tai reiškia, kad kol Deeper sonaras yra vienoje eketėje, jūs galite stebėti tos eketės aktyvumą per atstumą tuo pačių metu žvejodamas kitoje eketėje.

 

Trukdžiai nuo kitų sonarų

Jeigu netoliese yra kitų sonarų, ekrane galite matyti trukdžius. Bandykite išlaikyti kuo didesnį atstumą nuo kitų sonarų.