Kaip nustatyti dugno kietumą

Ieškant žvejybos vietos labai svarbu suprasti, ar dugnas minkštas, ar kietas. Naudojant Deeper PRO ir CHIRP serijos modelius nustatyti dugno kietumą yra labai paprasta.

Rekomenduojami nustatymai:

  • Spindulys: Siauras (PRO ir CHIRP modeliai) arba vidutinis (CHIRP modeliai).

Pastaba: nenaudokite plataus spindulio dugno kietumui ar kitoms jo savybėms nustatyti. Platus spindulys netinka tiksliam dugno savybių nustatymui.

  • Jautrumas: 90-100 %, priklausomai nuo to, koks skaidrus vanduo. Šį nustatymą mažinkite palaipsniui, kol ekrane neliks trukdžių ir smulkių taškų. Palikite šį nustatymą maksimalų, jei vanduo yra visiškai skaidrumo.
  • Ekrano spalvų paletė: Dienos režimas.

Norint įvertinti dugno kietumą reikia atsižvelgti į 3 veiksnius:

  1. Spalva. Kuo vaiskesnė ir ryškesnė spalva, tuo kietesnis dugnas. Dienos spalvų paletėje kietas dugnas visada bus rodomas ryškiai geltona spalva. Minkštą dugną sudarys tamsesnės spalvos, matysite daugiau mėlynos ir raudonos.
  2. Dugną vaizduojančios linijos storis taip pat yra dugno kietumo rodiklis: kuo storesnė linija, tuo kietesnis dugnas. Sekite ir spalvą - jei dugno linija, kuri yra geltona, palaipsniui tampa raudona ir storėja - tai nereiškia, kad dugnas nuskaitytoje vietoje yra kietesnis. Tai reiškia, kad yra storesnis minkštesnio dirvožemio sluoksnis. Spalva turėtų būti pirmasis veiksnys, į kurį reikėtų atsižvelgti (geltona = kieta, raudona = vidutinio sunkumo, mėlyna = minkšta).

Kietas dugnas:

Minkštas dugnas:

 

 

3. Antrasis sonaro spindulio grįžimas. Kartais galite matyti antrąją dugno liniją, kuri atsiranda po dugno linija. Tai vadinama antrąja sonaro grįžtamąja linija, kuri rodo labai kietą dugną. Sonaro spindulys atsispindėjo nuo labai kieto dugno iki paviršiaus, vėl atšoko žemyn, atsispindėjo nuo dugno ir buvo užfiksuotas jūsų sonaro. Jei matote antrąjį sonaro grįžtamąjį signalą, tai paprastai reiškia, kad dugnas yra padengtas žvyru.