Pasirinkite tinkamą spalvų paletę

Egzistuoja 3 skirtingos spalvų paletės : dieninė, klasikinė ir naktinė. Spalvų paletės pasirinkimas yra svarbus faktorius žuvų dydžiui nustatyti ir dugno struktūrai interpretuoti, t.y. sužinoti, ar dugnas kietas, minkštas, apaugęs žolėmis. Ekrane matomos spalvos yra atspindžių stiprumo rodiklis, pagal kurį galime spręsti apie povandeninių objektų struktūrą ir dydį.

ⓘ Siekiant gauti kuo tikslesnius rodmenis apie žuvį dydį ir dugno struktūrą, reikia naudoti siaurą spindulį (PRO/PRO+) arba vidutinį spindulį (CHIRP+). Naudojant platų spindulį, informacija apie povandeninių objektų dydį ir struktūrą išsikreipia.

 

Dieninė spalvų paletė (rekomenduojama)

Dieninė spalvų paletė yra naudojama tradiciniuose laivų sonaruose, ji pritaikyta profesionaliam naudojimui. Dieninė spalvų paletė leidžia susidaryti tikslesnį vaizdą apie povandeninių objektų dydį ir dugno kietumą.

Spalvų interpretavimo principas yra gana paprastas: kuo ryškesnė spalva, tuo stipresnis signalas, taigi kietesnis objektas. Kietesnių ir didesnių objektų signalo atspindys yra stipresnis, todėl jie atvaizduojami ryškesniomis spalvomis. Minkšti objektai, tokie kaip molėtas dugnas ar žolės, ekrane bus atvaizduojami tamsesnėmis spalvomis.

  • Geltona- stiprus atspindys. Geltonos spalvos atspindį turės tokie povandeniniai objektai, kaip akmenuotas dugnas, didelės žuvys. Geltona spalva gali būti atvaizduojamos ir labai tankiai žolėmis apaugusios vietos.
  • Raudona – vidutinio stiprumo atspindys. Raudonos spalvos atspindį turės vidutinio kietumo objektai ir vidutinio dydžio žuvys. Raudona spalva gali būti atvaizduojami ir didesni dumbliai.
  • Mėlyna – silpnas atspindys. Mėlynos spalvos atspindį turės  tokie objektai, kaip mailius, pavienės žolės. Labai minkštas dugnas bus atvaizduojamas mėlynos spalvos sluoksniu, susimaišiusiu su raudona ir geltona spalvomis.

 

 

Klasikinė spalvų paletė

Klasikinė spalvų paletė naudoja specialius algoritmus, kurie žolėms priskiria žalią spalvą, o žuvims – geltoną. Klasikinę spalvų paletę rekomenduojame naudoti pradedantiesiems sonaro naudotojams, tačiau svarbu turėti omenyje, kad ši paletė vadovaujasi algoritmais, todėl rezultatai ne visada tikslūs. Spalvų interpretavimas yra analogiškas dieninei paletei: kuo ryškesnė spalva, tuo stipresnis signalas, taigi kietesnis objektas. Kietesni ir didesni objektai bus atvaizduojami ryškesniomis spalvomis, minkštesni objektai – tamsesnėmis spalvomis.

  • Balta – labai stiprus atspindys. Baltos spalvos atspindį turės povandeniniai objektai, kaip akmenuotas dugnas, didelės žuvys. Balta spalva gali būti atvaizduojamos ir labai tankiai dumbliais apaugusios vietos.
  • Raudona – stiprus atspindys. Raudonos spalvos atspindį turės tankūs dumbliai ir didelės žuvys.
  • Geltona – vidutinio stiprumo atspindys. Geltonos spalvos atspindį turės vidutinio kietumo objektai ir vidutinio dydžio žuvys. Geltona spalva gali būti atvaizduojami ir dideli dumbliai.
  • Žalia – dumbliai. Taip pat gali būti, kad ekrane matysite siaurą žalią liniją ant dugno – tai reiškia, kad dugnas yra labai minkštas, smėlėtas.
  • Oranžinė– silpnas atspindys. Oranžinės spalvos atspindį turės minkštas dugnas.

 

Naktinė spalvų paletė

Naudokite naktinę spalvų paletę prastomis apšvietimo sąlygomis. Deeper CHIRP modeliams naktinės paletės spalvos yra  apverstos dieninės paletės spalvos, spalvų interpretavimo logika išlieka tokia pati - spalvos intensyvumas ir ryškumas atitinka tai, kaip stipriai ultragarso signalas atsispindėjo nuo objekto.

Deeper PRO serijos modelių naktinės paletės spalvos yra tokios pat kaip klasikinės paletės spalvos, tik šiek tiek blankesnės.