Kaip Deeper sonaro pagalba aptikti žuvis ir nustatyti jų dydį (PRO / PRO+ / CHIRP+)?

Egzistuoja du būdai, kaip galima ieškoti žuvų ir nustatyti jų dydį naudojant Deeper PRO / PRO+ / CHIRP+ sonarus: žuvų ikonos ir detalus ekrano režimas (žuvų ikonos išjungtos).

Žuvų ikonos

Žuvų ikonų naudojimas yra paprasčiausias būdas žuvims aptikti. Šis metodas ypač naudingas dar nepatyrusiems sonaro naudotojams.

Žuvų ikonos naudoja specialius algoritmus, kurie analizuoja sonaro rodmenis ir tiems atspindžiams, kuriuos algoritmai interpretuoja kaip žuvis, priskiria žuvų ikonas. Egzistuoja 3 dydžių žuvų ikonos: didelės, vidutinės ir mažos.

Rekomenduojami nustatymai naudojant žuvų ikonas:

  • Sonaro ekranas: Detalus
  • Platus spindulys (47°/55°) yra tinkamas skenuojant didesnius vandens plotus ir norint gauti bendrą informaciją apie telkinio žuvingumą, dugno struktūrą. Platus spindulys aprėpia didesnį vandens plotą, todėl naudojant platų spindulį sunkiau nustatyti tikslią žuvies buvimo vietą, dugno struktūros detales, taip pat gaunamas neadekvatus įspūdis apie povandeninių objektų dydį. Platų spindulį rekomenduojame naudoti norint sužinoti, ar telkinyje apskritai yra žuvų, ar ne, taip pat platus spindulys tinkamesnis seklesniems vandenims.
  • Siauras spindulys (7°/15°/16°) yra tinkamas siekiant nustatyti tikslią žuvų buvimo vietą ir dydį. Jei naudodami siaurą spindulį matote plačias arkas ar linijas, galite neabejoti –  tai didelių žuvų atspindžiai. Siauras spindulys aprėpia mažą vandens plotą, todėl šis spindulys netinkamas siekiant sužinoti bendrą vandens telkinio žuvingumą.
  • Žuvų ikonos: Įjungtos
  • Jautrumas: 70-90 %, tačiau gali būti sumažintas, jei vanduo neskaidrus arba jei norite matyti tik dideles žuvis.

Turėkite omenyje, kad naudojant sonarą neįmanoma nustatyti tikslaus žuvų dydžio – tai susiję su pačiu sonarų veikimo principu. Todėl į žuvų ikonų dydį turėtumėte žiūrėti tik kaip į apytikslį žuvies dydžio rodiklį. Neįmanoma pasakyti, kad didelė žuvies ikona būtinai atspindi 20 ar 35 cm žuvį, tačiau jei ekrane matote didelę žuvies ikoną, tikėtina, kad po jūsų sonaru plaukiojanti žuvis yra iš tiesų didelė.

Detalus ekrano režimas

Kitas būdas būtų ieškoti žuvų išjungus žuvų ikonas. Šis metodas rekomenduojamas labiau pažengusiems sonaro naudotojams, be to, vadovaudamiesi šiuo metodu, gausite tikslesnę informaciją apie žuvis. Išjungę žuvų ikonas, pamatysite, kad žuvys ekrane atvaizduojamos kaip arkos arba linijos. Arkų ir linijų plotis yra žuvų dydžio rodiklis: kuo arka platesnė, storesnė, tuo žuvis didesnė.

Rekomenduojami nustatymai, jei žuvų ikonos išjungtos:

  • Sonaro ekranas: Detalus
  • Platus spindulys (47°/55°) yra tinkamas skenuojant didesnius vandens plotus ir norint gauti bendrą informaciją apie telkinio žuvingumą, dugno struktūrą. Platus spindulys aprėpia didesnį vandens plotą, todėl naudojant platų spindulį sunkiau nustatyti tikslią žuvies buvimo vietą, dugno struktūros detales, taip pat gaunamas neadekvatus įspūdis apie povandeninių objektų dydį. Platų spindulį rekomenduojame naudoti norint sužinoti, ar telkinyje apskritai yra žuvų, ar ne, taip pat jis tinkamesnis seklesniems vandenims.
  • Žuvų ikonos: Išjungtos
  • Jautrumas: 70-90 %, tačiau gali būti sumažintas, jei vanduo neskaidrus arba jei norite matyti tik dideles žuvis.

Ieškant žuvų, pirmiausia reikėtų įsijungti platų spindulį bendrai informacijai apie telkinio žuvis gauti, vėliau įsijungti siaurą spindulį tikslesnei žuvų buvimo vietai nustatyti.

Naudojant platų spindulį, žuvis reprezentuojantys lanko formos atspindžiai ir linijos atrodys daug platesni, nei naudojant siaurą spindulį. Tad siekiant gauti tikslesnę informaciją apie žuvų dydį, reikia naudoti siaurą spindulį.

Ką svarbu žinoti apie žuvis atvaizduojančius arkos formos simbolius:

  1. Arkos yra judančių žuvų atspindžiai: jei ekrane matote arką, vadinasi žuvis po jūsų sonaru juda.
  2. Jei sonaras ir žuvis nejudrūs, ekrane žuvis atsispindės ne arka, o tiesia linija.
  3. Jei žuvis pilnai patenka į sonaro spindulį, ekrane pamatysite pilną arką.
  4. Jei žuvis praplaukia tik pro dalį sonaro spindulio, pamatysite pusę arkos arba storą brūkšnį.
  5. Jei ekrane matote ilgesnes arkas ar linijas, vadinasi, po sonaru esanti žuvis yra aktyvi, greitai plaukioja. Trumpesnės arkos/linijos rodo, kad po sonaro esančios žuvys yra ne tokios aktyvios, kad jos plūduriuoja vietoje.

Spalvų paletės pasirinkimas (PRO / PRO+ / CHIRP+)

Egzistuoja 3 skirtingos spalvų paletės : dieninė, klasikinė ir naktinė. Spalvų paletės pasirinkimas yra svarbus faktorius žuvų dydžiui nustatyti ir dugno struktūrai interpretuoti, t.y. sužinoti, ar dugnas kietas, minkštas, apaugęs žolėmis. Ekrane matomos spalvos yra atspindžių stiprumo rodiklis, pagal kurį galime spręsti apie povandeninių objektų struktūrą ir dydį.

Siekiant gauti kuo tikslesnius rodmenis apie žuvį dydį ir dugno struktūrą, reikia naudoti siaurą spindulį (PRO/PRO+) arba vidutinį spindulį (CHIRP+). Naudojant platų spindulį, informacija apie povandeninių objektų dydį ir struktūrą išsikreipia.

Dieninė spalvų paletė (rekomenduojama)

 

 

Dieninė spalvų paletė yra naudojama tradiciniuose laivų sonaruose, ji pritaikyta profesionaliam naudojimui. Dieninė spalvų paletė leidžia susidaryti tikslesnį vaizdą apie povandeninių objektų dydį ir dugno kietumą. Spalvų interpretavimo principas yra gana paprastas: kuo ryškesnė spalva, tuo stipresnis signalas, taigi kietesnis objektas. Kietesnių ir didesnių objektų signalo atspindys yra stipresnis, todėl jie atvaizduojami ryškesniomis spalvomis. Minkšti objektai, tokie kaip molėtas dugnas ar žolės, ekrane bus atvaizduojami tamsesnėmis spalvomis.

Dieninės paletės spalvos

Geltona – stiprus atspindys. Geltonos spalvos atspindį turės tokie povandeniniai objektai, kaip akmenuotas dugnas, didelės žuvys. Geltona spalva gali būti atvaizduojamos ir labai tankiai žolėmis apaugusios vietos.

Raudona – vidutinio stiprumo atspindys. Raudonos spalvos atspindį turės vidutinio kietumo objektai ir vidutinio dydžio žuvys. Raudona spalva gali būti atvaizduojami ir didesni dumbliai.

Mėlyna – silpnas atspindys. Mėlynos spalvos atspindį turės  tokie objektai, kaip mailius, pavienės žolės. Labai minkštas dugnas bus atvaizduojamas mėlynos spalvos sluoksniu, susimaišiusiu su raudona ir geltona spalvomis.

Klasikinė spalvų paletė

Klasikinė spalvų paletė naudoja specialius algoritmus, kurie žolėms priskiria žalią spalvą, o žuvims – geltoną. Klasikinę spalvų paletę rekomenduojame naudoti pradedantiesiems sonaro naudotojams, tačiau svarbu turėti omenyje, kad ši paletė vadovaujasi algoritmais, todėl rezultatai ne visada tikslūs. Spalvų interpretavimas yra analogiškas dieninei paletei: kuo ryškesnė spalva, tuo stipresnis signalas, taigi kietesnis objektas. Kietesni ir didesni objektai bus atvaizduojami ryškesniomis spalvomis, minkštesni objektai – tamsesnėmis spalvomis.

Klasikinės paletės spalvos

Balta – labai stiprus atspindys. Baltos spalvos atspindį turės povandeniniai objektai, kaip akmenuotas dugnas, didelės žuvys. Balta spalva gali būti atvaizduojamos ir labai tankiai dumbliais apaugusios vietos.

Raudona – stiprus atspindys. Raudonos spalvos atspindį turės tankūs dumbliai ir didelės žuvys.

Geltona – vidutinio stiprumo atspindys. Geltonos spalvos atspindį turės vidutinio kietumo objektai ir vidutinio dydžio žuvys. Geltona spalva gali būti atvaizduojami ir dideli dumbliai.

Žalia – dumbliai. Taip pat gali būti, kad ekrane matysite siaurą žalią liniją ant dugno – tai reiškia, kad dugnas yra labai minkštas, smėlėtas.

Oranžinė – silpnas atspindys. Oranžinės spalvos atspindį turės minkštas dugnas.

Naktinė spalvų paletė

Naudokite naktinę spalvų paletę prastomis apšvietimo sąlygomis.

Deeper CHIRP+ modelio naktinės paletės spalvos yra  apverstos dieninės paletės spalvos, spalvų interpretavimo logika išlieka tokia pati.

Deeper PRO/PRO+ modelių naktinės paletės spalvos yra tokios pat kaip klasikinės paletės spalvos, tik šiek tiek blankesnės.